Object

This publication is protected and available only for logged users.
This publication is protected and available only for logged users.

Title: Taśma amunicyjna do 30 mm naboju– podstawy technologii produkcji

Alternative title:

Ammunition Belt for 30 mm Cartridge– Basis of Production Technology

Contributor:

Jan MATERNIAK, Dariusz SZAŁATA, Jarosław MARCISZ, Jerzy STĘPIEŃ, Bogdan GARBARZ, Mariusz ADAMCZYK

Abstract:

W artykule przedstawiono wyniki badań mających na celu opracowanie technologii produkcji stalowej taśmy amunicyjnej do 30 mm naboju. Opracowane etapy technologii dotyczą: - składu chemicznego i technologii wytapiania stali oraz rodzaju wsadu do wytwarzania ogniw taśmy do 30 mm amunicji, - technologii obróbki plastycznej obejmującej parametry operacji kształtowania oraz zaprojektowania i wykonania narzędzi w celu wytworzenia modelowej partii ogniw, - parametrów obróbki cieplnej w celu uzyskania wymaganych właściwości technologicznych półwyrobów oraz właściwości mechanicznych i użytkowych wyrobów finalnych. Obecnie w Polsce nie produkuje się wymienionego asortymentu wyrobu. Opracowanie zawiera wyniki badań wykonanych w ramach projektu rozwojowego pt. „Opracowanie podstaw technologii produkcji elementów stalowych amunicji kalibru 30 mm”.

Place of publishing:

Warszawa

Publisher:

Wojskowa Akademia Techniczna

Date created:

2010 r.0

Date issued:

2010-12-30

Extent:

B5

Identifier:

oai:ribes-88.man.poznan.pl:2312

Electronic ISSN:

2720-5266

Print ISSN:

2081-5891

Language:

polski

Rights holder:

Wojskowa Akademia Techniczna

Starting page:

73

Ending page:

80

Volume:

1

Keywords:

technologia produkcji, stalowa taśma amunicyjna, 30 mm amunicja

Object collections:

Last modified:

Aug 1, 2025

In our library since:

Aug 1, 2025

Number of object content hits:

0

All available object's versions:

https://ribes-88.man.poznan.pl/publication/2612

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Objects Similar

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information