Object

This publication is protected and available only for logged users.
This publication is protected and available only for logged users.

Title: Wpływ wkładek formujących na profil fali sprężystej propagującej się w długich prętach

Alternative title:

The Influence of Wave Shapers on the Profile of the Elastic Wave Propagating in Long Rods

Abstract:

W artykule zaprezentowano wyniki badań doświadczalnych wpływu wkładek formujących na kształt fal sprężystych propagujących się w prętach zastosowanych w układzie badawczym techniki dzielonego pręta Hopkinsona (SHPB). Analizy przeprowadzono dla wkładek wykonanych z blachy miedzianej i pręta miedzianego dla sześciu różnych grubości oraz dla różnych szybkości uderzenia pręta wymuszającego. Zaprezentowane w artykule wyniki wskazują, iż jeśli zastosowana wkładka jest zbyt gruba, to nie pozwala ona na uzyskanie impulsu obciążenia próbki gwarantującego stałą szybkość odkształcenia. Natomiast zastosowanie zbyt cienkiej wkładki dla zadanej prędkości uderzenia nie powoduje zmniejszenia oscylacji impulsu wymuszającego. Wyniki badań dowodzą, że stosowanie wkładek formujących daje duże możliwości w kształtowaniu fali wymuszającej.

Place of publishing:

Warszawa

Publisher:

Wojskowa Akademia Techniczna

Date created:

2010 r.0

Date submitted:

2014-11-24

Date issued:

2014-12-30

Extent:

B5

Identifier:

oai:ribes-88.man.poznan.pl:2440

Call number:

doi:10.5604/20815891.1138365

Electronic ISSN:

2720-5266

Print ISSN:

2081-5891

Language:

polski

Rights holder:

Wojskowa Akademia Techniczna

Starting page:

45

Ending page:

58

Volume:

5

Keywords:

mechanika, metody badań dynamicznych, dzielony pręt Hopkinsona, wkładki kształtujące falę sprężystą

Object collections:

Last modified:

Sep 9, 2025

In our library since:

Sep 9, 2025

Number of object content hits:

0

All available object's versions:

https://ribes-88.man.poznan.pl/publication/2740

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information