Object

This publication is protected and available only for logged users.
This publication is protected and available only for logged users.

Title: Wpływ zawartości azotku boru na wybrane charakterystyki tribologiczne spieków Cu – BNα

Alternative title:

Influence of boron nitride contents on selected tribological characteristics of Cu – BNα sinters

Abstract:

W artykule przedstawiono wyniki badań tribologicznych próbek wykonanych ze spiekanych kompozytów miedzi (Cu) z rozproszoną fazą ceramiczną w postaci azotku boru (BNα). Badaniom poddano próbki kompozytowe o różnej zawartości BNα, a mianowicie: 0,5%; 1%, 1,5% i 3%. Zastosowano trzy różne siły docisku próbek, do obracającej się tarczy odpowiadające naciskom równym 0,46, 0,69 i 0,92 MPa. Wyznaczono zależności współczynnika tarcia suchego oraz zużycia liniowego od zawartości fazy ceramicznej w kompozycie oraz od siły docisku próbek. Stwierdzono, że wartość współczynnika tarcia maleje wraz ze wzrostem zawartości BNα w kompozytach. Jednocześnie zaobserwowano, że wartość współczynnika tarcia zaleŜy od wartości siły nacisku próbki. Najmniejsze wartości uzyskano dla najmniejszej wartości siły docisku próbek. W przypadku zużycia liniowego stwierdzono, że dla wszystkich wariantów siły docisku próbek, jego wartość rośnie wraz z zawartością BNα w kompozytach.

Place of publishing:

Warszawa

Publisher:

Wojskowa Akademia Techniczna

Date created:

2010 r.0

Date issued:

2012-12-30

Extent:

B5

Identifier:

oai:ribes-88.man.poznan.pl:2378

Electronic ISSN:

2720-5266

Print ISSN:

2081-5891

Language:

polski

Rights holder:

Wojskowa Akademia Techniczna

Starting page:

85

Ending page:

98

Volume:

3

Keywords:

metalurgia proszków, badania tribologiczne, pociski bezołowiowe

Object collections:

Last modified:

Aug 25, 2025

In our library since:

Aug 25, 2025

Number of object content hits:

0

All available object's versions:

https://ribes-88.man.poznan.pl/publication/2678

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information