Object

This publication is protected and available only for logged users.
This publication is protected and available only for logged users.

Title: Przegląd metod obliczania parametrów fal podmuchowych

Alternative title:

A Review of Methods for Calculation of Blast Wave Parameters

Abstract:

W pracy dokonano przeglądu najczęściej stosowanych metod obliczania parametrów fal podmuchowych generowanych wybuchem ładunku materiału wybuchowego w powietrzu (wybuch swobodny) lub na powierzchni ziemi (wybuch kontaktowy). Przedstawiono empiryczne wzory Sadowskiego, Henrycha, Kingery’ego–Bulmasha, a także wzory stosowane w normach NATO oraz w przepisach obowiązujących w Polsce. Stałe we wzorach Kingery’ego–Bulmasha adaptowano do układu SI. Dokonano także aproksymacji danych uzyskanych za pomocą tych wzorów i otrzymano prostszą postać wyrażeń do obliczania charakterystyk fal podmuchowych. Przeprowadzono analizę porównawczą podstawowych parametrów fal podmuchowych, amplitudy i impulsu właściwego, uzyskanych z zastosowaniem różnych wzorów. Pokazano, w jaki sposób wybór metody obliczania parametrów wpływa na wyznaczaną wielkość stref niebezpiecznych dla ludzi ze względu na oddziaływanie fali podmuchowej.

Place of publishing:

Warszawa

Publisher:

Wojskowa Akademia Techniczna

Date created:

2010 r.0

Date submitted:

2015-03-19

Date accepted:

2015-04-13

Date issued:

2016-03-31

Extent:

B5

Identifier:

oai:ribes-88.man.poznan.pl:2272

Call number:

DOI 10.5604/20815891.1195201

Electronic ISSN:

2720-5266

Print ISSN:

2081-5891

Language:

polski

Rights holder:

Wojskowa Akademia Techniczna

Starting page:

61

Ending page:

78

Volume:

7

Keywords:

wybuch swobodny i kontaktowy, parametry fal podmuchowych, strefy zagrożenia

Object collections:

Last modified:

Jul 23, 2025

In our library since:

Jul 23, 2025

Number of object content hits:

0

All available object's versions:

https://ribes-88.man.poznan.pl/publication/2572

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information