Object

This publication is protected and available only for logged users.
This publication is protected and available only for logged users.

Title: Badania balistyczne wolframowych stopów ciężkich skłonnych do fragmentacji wykonanych z różnie przygotowanych mieszanek

Alternative title:

Ballistic Tests of Susceptibility to Fragmentation of Tungsten Heavy Alloys Made from Differently Prepared Mixtures

Contributor:

Marcin KONIECZNY, Leszek CYBULA

Abstract:

W artykule zamieszczono wyniki badań balistycznych wolframowych stopów ciężkich (WSC) skłonnych do fragmentacji. Materiałem badawczym były próbki w formie zmodyfikowanych pocisków naboi kal. 7,62 x 54 mm do karabinu „Mosin” wykonane ze stopów ciężkich otrzymanych z mieszanek proszków W, Ni, Fe, Co z dodatkiem ceramiki. WSC uzyskano z wyprasek spiekanych z udziałem fazy ciekłej lub w fazie stałej, w atmosferze wodorowej. Testy z zakresu balistyki końcowej przeprowadzono zgodnie z procedurą badawczą PBO-50. Otrzymane rezultaty umożliwiają przedstawienie skłonności WSC do fragmentacji w postaci graficznej. W pracy zaproponowano ilościowe kryterium oceny podatności WSC na fragmentację materiałów.

Place of publishing:

Warszawa

Publisher:

Wojskowa Akademia Techniczna

Date created:

2010 r.0

Date submitted:

2014-06-23

Date accepted:

2014-12-10

Date issued:

2015-06-30

Extent:

B5

Identifier:

oai:ribes-88.man.poznan.pl:2248

Call number:

doi:10.5604/20815891.1157776

Electronic ISSN:

2720-5266

Print ISSN:

2081-5891

Language:

polski

Rights holder:

Wojskowa Akademia Techniczna

Starting page:

55

Ending page:

70

Volume:

6

Keywords:

mechanika, wolframowe stopy ciężkie skłonne do fragmentacji, badania balistyczne

Object collections:

Last modified:

Jul 21, 2025

In our library since:

Jul 21, 2025

Number of object content hits:

0

All available object's versions:

https://ribes-88.man.poznan.pl/publication/2544

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information