Reconversion as an aspect of the professional activation of soldiers on the civilian labor market - Czaplicka-Kozłowska Iwona . (2018)
Na współczesnym rynku pracy miejsce znajdują pracownicy o różnych zawodach, a więc specyficznej wiedzy, odmiennych umiejętnościach, doświadczeniu, a także mentalności społecznej. Specyficzną grupę zawodową stanowią żołnierze zawodowi, których kwalifikacje a także przyzwyczajenia ze służby wojskowej nie są specjalnie poszukiwane na rynku pracy. Swoiste cechy wymagają odpowiedniego podejścia do nich, jako do pracowników i stosowania właściwie ukierunkowanych rozwiązań mających na celu zagospodarowanie tego potencjału. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom żołnierzy, ustawodawca przewidział rekonwersję, czyli pomoc udzielaną żołnierzom zawodowym, którzy odchodzą ze służby wojskowej. Podjęty w opracowaniu problem rekonwersji w korpusie zawodowej służby wojskowej i jej wpływ na pracę zawodową po ukończeniu służby jest zagadnieniem bardzo ważnym i mającym znaczenie nie tylko w obszarze służby wojskowej ale też poza nią w cywilnych obszarach gospodarki. Celem prezentowanych badań jest ocena działań rekonwersyjnych w środowisku żołnierzy zawodowych, które prowadzą do podejmowania zatrudnienia na cywilnym rynku pracy. Badania służące realizacji celu przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem techniki badań ankietowych i narzędzia jakim jest kwestionariusz ankietowy. Objęto nimi pracowników, którzy przeszli z czynnej służby zawodowej w wojsku do cywila.