Functional assumptions of an it tool to assist in the construction of adverse event scenarios - Wiśniewski Michał (2018)
W artykule przedstawiono koncepcję oraz wymagania funkcjonalne narzędzia informatycznego wspomagającego budowę scenariuszy zdarzeń niekorzystnych oraz umiejscowienie tego narzędzia w procesie planowania cywilnego. Ponadto artykuł przedstawia procedury: opracowania scenariuszy zdarzeń niekorzystnych, budowy problemu decyzyjnego oraz weryfikacji zabezpieczeń zaproponowanych w ramach reakcji na rozpoznane zagrożenia, na które podatny jest rozpatrywany obiekt.