Aplikacja w języku JAVA do obsługi bazy danych pracowników spółki węglowej - Rybak Aurelia; Włodarczyk Ewelina (2018)
W artykule zaprezentowano projekt bazy danych, w której przechowywane są informacje na temat pracowników dołowych spółki węglowej oraz aplikacji z języku Java (JDBC). Aplikacja ma za zadanie ułatwić pracownikom spółki węglowej obsługę bazy danych. Program umożliwia przeglądanie, przeszukiwanie bazy danych, dodawanie i usuwanie rekordów z bazy. Program oraz baza powstały w celu ułatwienia spółkom węglowym elastycznego zarządzania zasobami ludzkimi. To z kolei niezwykle istotne zagadnienie z punktu widzenia kosztów całkowitych produkcji węgla kamiennego. Dodatkowo biorąc pod uwagę zmiany wydajności pracy związane z sezonowością popytu na węgiel kamienny rozwiązanie przedstawionego w artykule problemu jest kluczowym aspektem mogącym poprawić kondycję finansową spółek węglowych. Celem pracy było utworzenie narzędzia, którego zastosowanie z całą pewnością umożliwiłoby ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie problemów spółek węglowych związanych z przerostem lub niedoborem zatrudnienia w poszczególnych miesiącach roku, a co za tym idzie zbędnych kosztów zatrudnienia. Jest to niezwykle istotne biorąc pod uwagę, iż koszty te stanowią około 40% kosztu całkowitego produkcji.