The management of by objectives in the example of the railway industry - Lewandrowski Tomasz (2018)
Artykuł łączy ze sobą branże budownictwa i tematykę zarządzania, które w praktyce są nierozerwalnie ze sobą związane. Analizie została poddana metoda Zarządzania przez Cele (ang. Management by Objectives). Do analizy wybrano branżę projektów kolejowych jako jedną z najbardziej złożonych oraz najbardziej dynamicznie rozwijającą się z gałęzi budownictwa. Przedstawiona została specyfika i złożoność projektów budowy i modernizacji linii kolejowych oraz problemy kadry zarządzającej inwestycją. Następnie opisana została istota strategii Zarządzania przez Cele. Szczegółowo zostały wymienione i uzasadnione korzyści oraz wady płynące z jej stosowania w budownictwie. Artykuł prezentuje podejście, nastawienie oraz oczekiwania do procesu budowlanego zarówno kadry zarządzającej jak i pracowników różnych szczebli. Zaproponowane zostały rozwiązania, które odpowiednio zaimplementowane mogą przynieść poprawę jakości i wydajności pracy w budownictwie, a także, po wprowadzeniu niezbędnych modyfikacji, w innych dziedzinach.