Tools and techniques for modeling and supporting business processes – case study - Staruch Marcin; Jurek Michał (2019)
Modelowanie procesów biznesowych wyznacza regularne procesy biznesowe i znajduje sposoby na ich ulepszanie. Jest to część praktyki zarządzania procesami biznesowymi. Oprogramowanie do modelowania procesów zapewnia analityczną reprezentację procesów „takich, jakie są” w organizacji i kontrastuje je z „przyszłymi” procesami w celu zwiększenia ich wydajności. W postawieniu pierwszego kroku w modelowaniu pomogą pióro i papier.Aby jednak rzeczywiście uruchomić proces biznesowy, trzeba go zdigitalizować w sposób, jaki będzie zrozumiały przez silnik workflow. Narzędzia do modelowania procesów biznesowych umożliwiają reprezentowanie procesu w sposób cyfrowy, który można następnie zautomatyzować i zaprezentować na żywo.