Biuro zarządzania projektami IT jako element wspierający wdrożenia w Logistyce 4.0 - Szczakowska Dorota (2019)
Celem artykułu jest zbadanie procesu wdrożenia biura zarządzania projektami IT w dużych przedsiębiorstwach posiadających funkcje logistyczne, opisanie sytuacji przed wdrożeniem i po wdrożeniu, zidentyfikowanie dobrych praktyk dla menedżerów oraz wyznaczenie kierunków przyszłych badań. Badanie studium przypadku zostało przeprowadzone w dwóch przedsiębiorstwach funkcjonujących w Polsce centralnej. Procedura zbierania danych obejmowała: obserwację uczestniczącą, wywiad nieustrukturyzowany oraz analizę dokumentów. Pierwsze przedsiębiorstwo wdrożyło biuro zarządzania projektami IT jako narzędzie niezbędne do usprawnienia funkcjonowania istniejącego systemu ERP oraz w drugim etapie jako wsparcie migracji do nowego, bardziej zaawansowanego systemu ERP. Drugie przedsiębiorstwo rozpoczęło definiowanie oraz wdrażanie biura zarządzania projektami IT jako środka do zarządzania koegzystencją dwóch systemów zarządzania gospodarką magazynową. Dwa systemy magazynowe powinny zostać w dłuższym okresie porównane w zakresie elastyczności oraz czasu odpowiedzi na dynamiczne zmiany zachodzące w środowisku retail. Artykuł przedstawia wyniki pochodzące jedynie z badań przeprowadzonych w dwóch przedsiębiorstwach i prezentowane rezultaty nie powinny być traktowane jako reprezentatywne dla wszystkich dużych przedsiębiorstw realizujących procesy logistyczne. W celu dokonania uogólnienia rezultatów dla przedsiębiorstw w Polsce wymagane jest przeprowadzenie kolejnych badań. Artykuł wzmacnia połączenie między praktyką a literaturą naukową przez dostarczenie empirycznych dowodów funkcjonowania biura zarządzania projektami IT w przedsiębiorstwach deklarujących potrzebę rozwoju funkcji logistycznych, identyfikuje dobre praktyki dotyczące zarządzania zmianami funkcjonalności oraz projektami IT oraz wskazuje zagadnienia, które mogą stanowić podstawę do dalszych badań.