Metoda SWOT Plus jako rozwinięcie metody SWOT - Krwawicz Małgorzata (2019)
Celem artykułu jest zaprezentowanie metody SWOT Plus, stanowiącej rozwinięcie metody SWOT. Metoda SWOT Plus polega na zidentyfikowaniu kluczowych mocnych i słabych stron wynikających z organizacji, a następnie na skonfrontowaniu tych czynników z szansami i zagrożeniami, wynikającymi z otoczenia zarówno bliższego, jak i dalszego, rozpatrywanych niezależnie. Metoda umożliwia syntetyczne określenie uwarunkowań rozwoju organizacji.