The role of the measurement and measurement equipment management system in the arms industry - Bernatek Monika; Magierski Mieczysław J. (2024)
Celem artykułu jest przedstawienie cząstkowych wyników badań eksperymentalnych dotyczących wpływu niepewności pomiarowych na sprawdziany używane na różnych etapach produkcji wyrobów. Autorzy odpowiedzą na pytania problemowe: - Jaki wpływ na wynik pomiaru ma zmiana wzorca, zmiana operatora wykonującego pomiar oraz warunki środowiskowe? - W jaki sposób wyniki pomiarów sprawdzianów wpływają na odbiór wyrobów? Sformułowano hipotezę badawczą: przypuszcza się, że warunki i sposób wykonywania potwierdzeń metrologicznych sprawdzianów oddziałują na jakość i bezpieczeństwo produkowanych wyrobów.