The essence of innovative behavior of soldiers in Polish Army - Zielińska Małgorzata (2021)
Zachowanie się żołnierzy zawodowych w służbie wojskowej w Siłach Zbrojnych RP jest innowacyjne. Dowodem na to są liczne opracowania naukowe. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie krytycznej analizy literatury przedmiotu oraz dostępnych raportów z badań społecznych w wojsku. Celem utylitarnym jest diagnoza zachowań i postaw utalentowanych żołnierzy zawodowych służących w Siłach Powietrznych RP na podstawie badań własnych. Liczne korelacje między czynnikami stanowią wkład do nauki. Artykuł składa się ze wstępu, analizy literatury przedmiotu, badań Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych i Wojskowego Biura Badań Społecznych oraz z części empirycznej badającej postawy wobec służby utalentowanych żołnierzy zawodowych i zakończenia. Badania społeczne na żołnierzach zawodowych oraz krytyczna analiza litera-tury przedmiotu zostały przeprowadzone w latach 1999-2020. Natomiast badania (sondaż diagnostyczny) wśród utalentowanych żołnierzy zawodowych w Siłach Powietrznych RP w 2015 roku. Badani żołnierze spełniali cztery główne kryteria: służyli w Siłach Powietrznych RP, byli postrzegani jako utalentowani przez swoich przełożonych, wyróżniali się wieloma kompetencjami podczas służby wojskowej, osiągali wybitne rezultaty podczas realizacji zadań operacyjno-taktycznych.