The importance of environment protection for the safety of civil population - Stochaj Justyna (2021)
Artykuł poświęcony został przedstawieniu znaczenia ochrony środowiska dla bezpieczeństwa ludności cywilnej. Podzielony został na pięć części. Pierwsza zawiera krótkie wprowadzenie. W drugiej zdefiniowano pojęcie ochrony środowiska i zaprezentowano wykaz jego zagrożeń. Część trzecia poświęcona została przedstawieniu możliwych konsekwencji braku ochrony środowiska dla człowieka. W części czwartej scharakteryzowano wybrane koncepcje ochrony środowiska. W części piątej zaś zostało zawarte podsumowanie.