Klasyfikacja barier komunikacyjnych z pokoleniem Z w miejscu pracy - Sulyma Alla (2022)
Przedstawiciele pokolenia Z wchodzą obecnie do organizacji z określonymi oczekiwaniami, umiejętnościami oraz kompetencjami. Warunkują one sposób zachowania i budowania relacji między nimi a innymi pracownikami, a także przełożonymi w każdej organizacji. Stąd celem rozważań jest analiza i klasyfikacja barier komunikacyjnych z pokoleniem Z. Na początku w wyniku krytycznej analizy literatury przedstawiono kontekst różnic pokoleniowych oraz opisano bariery komunikacyjne. Następnie ukazano autorski podział barier komunikacyjnych z pokoleniem Z oraz opisano jego najważniejsze elementy. Na koniec przedstawiono rekomendacje dotyczące komunikacji z pokoleniem Z w organizacjach dla menedżerów różnego szczebla oraz firm szkoleniowych w zakresie szkolenia kadry menedżerskiej. Posiadanie wiedzy z zakresu barier w komunikacji z pokoleniem Z pozwala na podejmowanie strategicznych i naprawczych działań w celu usprawnienia procesów komunikacyjnych na wszystkich poziomach funkcjonowania organizacji.