Citizen in the national security system and universal defense - Sowa Bogdan (2024)
W artykule sformułowano problem badawczy: w jaki sposób obywatel może wzmocnić bezpieczeństwo Rzeczypospolitej Polskiej oraz jakie są zadania i stan żołnierzy Sił Zbrojnych RP? Celem badań jest diagnoza roli obywatela i zadań SZ RP w kontekście wzmacniania bezpieczeństwa Rzeczypospolitej Polskiej oraz analiza liczebności Wojska Polskiego w ujęciu dynamicznym. Postawiono hipotezę badawczą: przypuszcza się, że najważniejszą rolą obywatela w kontekście bezpieczeństwa państwa jest obowiązek obrony ojczyzny, w tym ciągły przegląd realizacji przez obywateli zadań na rzecz systemu obronnego państwa, którego gwarantem bezpieczeństwa są Siły Zbrojne RP. Poza tym liczba żołnierzy, szczególnie od roku 2022, wykazuje trend rosnący.