Organizational management from a perspective pyramids of human needs - Dąbrowski Marcin (2024)
Artykuł ma na celu zasygnalizowanie zmiany w podejściu do zarządzania zespołami ludzkimi przez próbę skondensowania wiedzy opartej na dotychczasowych teoriach będących konsekwencją badań w ujęciu potrzeb ludzkich. W tekście zostanie podjęta próba usystematyzowania na nowo drabiny ludzkich potrzeb z uwzględnieniem kultury europejskiej populacji. Wynika to z hipotezy, która zakłada, że ludzkie potrzeby są sumą kultury i regionu, co zauważył już Bronisław Malinowski podczas badań dzikich plemion na początku XX wieku. Jako problem badawczy przyjęto również zasadność zbadania, czy potrzeba bezpieczeństwa powinna być dominującą ludzką potrzebą.