Wyniki pierwszego etapu projektu rozwojowego RAWAT - Ryszard WOŹNIAK (Results of the First Stage of the RAWAT Research Project, 2018)
W dniu 19.12.2012 r. Konsorcjum Naukowe w składzie: Instytut Techniki Uzbrojenia Wydziału Mechatroniki i Lotnictwa Wojskowej Akademii Technicznej im. Jarosława Dąbrowskiego (WAT) w Warszawie (lider) i Fabryka Broni „Łucznik”-Radom Sp. z o.o. (FB Radom) w Radomiu przystąpiło do realizacji projektu badawczego rozwojowego o nr. O ROB 0034 03 001 pt. „Opracowanie, wykonanie oraz badania konstrukcyjno-technologiczne Modułowego Systemu Broni Strzeleckiej kalibru 5,56 mm (MSBS-5,56)”. Projekt ten jest realizowany zgodnie z „Umową Nr DOBR/0034/R/ID1/2012/03 o wykonanie i współfinansowanie projektu realizowanego na rzecz bezpieczeństwa i obronności państwa”. W dniu 08.06.2017 r. Aneksem nr 3 do umowy zwiększono zakres projektu, wyznaczając termin jego zakończenia na dzień 18.04.2020 r. W artykule przedstawiono cel i zakres projektu o nr. O ROB 0034 03 001, który wpisuje się w program operacyjny Ministerstwa Obrony Narodowej pod kryptonimem TYTAN. Opisano obowiązujące etapy jego realizacji oraz scharakteryzowano rezultaty pierwszego etapu (zakończonego 31.10.2017 r.). Szczególną uwagę zwrócono na zaprezentowanie najważniejszych wyników, osiągniętych podczas realizacji poszczególnych zadań, które determinowały osiągnięcie założonego celu głównego pierwszego etapu. Wskazano również kierunki dalszych prac rozwojowych nad systemem w etapie drugim projektu.
Keywords: Konstrukcja broni strzeleckiej