Opracowanie interfejsu wymiany danych między użytkownikiem a samochodem - Jarosław PANASIUK; Jarosław PANASIUK (Developing a human-vehicle interface for data exchange, 2018)
W artykule przedstawiono opracowanie interfejsu wymiany danych między użytkownikiem a samochodem. W efekcie pracy powstało urządzenie pracujące w pojeździe autora, spełniające kilka określonych funkcji: zdalne sterowanie obwodami oświetleniowymi, zdalny odczyt sygnałów pojazdu, zdalne sterowanie zamkiem centralnym. Interakcja z użytkownikiem następuje za pośrednictwem telefonu komórkowego. Do wymiany danych między smartfonem a urządzeniem pracującym w aucie, autor wykorzystał bezprzewodową technologię Bluetooth. Autor wskazuje, że funkcjonalność tego systemu w dużej mierze zależała od pojazdu, w którym został on zamontowany (rok produkcji 2003). Z pewnością lepsze efekty można by było uzyskać w nowszym samochodzie, wyposażonym w linie szeregowej wymiany danych CAN. W najnowszych samochodach takie udogodnienia to niemal standard. Świat motoryzacji zmierza w kierunku stworzenia i wprowadzenia do sprzedaży w pełni autonomicznego samochodu
Keywords: Wymiana danych w układzie człowiek-maszyna; Wymiana danych w układzie człowiek-maszyna