Porównawcze badania teoretyczne i doświadczalne wpływu wybranych parametrów konstrukcyjnych węzła gazowego na charakterystyki balistyczne i kinematycznebroni automatycznej - Józef GACEK (Theoretical and Experimental Research of Selected GasPort Parameters Influence on Ballistic and KinematicCharacteristics of Gas Operated Weapon, 2014)
W pracy przedstawiono wyniki badań teoretycznych i doświadczalnych dotyczących wpływu zmian średnicy otworu gazowego, otworu regulacyjnego, objętości początkowej komory gazowej i średnicy tłoka gazowego na charakterystyki kinematyczne i balistyczne broni automatycznej działającej na zasadzie odprowadzenia części gazów prochowych przez boczny otwór w lufie. Badania doświadczalne zostały przeprowadzone z wykorzystaniem oryginalnego stanowiska laboratoryjnego do badania działania mechanizmów karabinka z odprowadzeniem gazów. Przeprowadzona analiza porównawcza wyników tych badań z rezultatami uzyskanymi na drodze symulacji komputerowych bazujących na opracowanych modelach fizycznym i matematycznym broni z odprowadzeniem gazów wykazała ich zbieżność z wystarczającą dla praktyki dokładnością.
Keywords: Badania broni strzeleckiej