Badania teoretyczne i doświadczalne wpływu sztywnościs prężyn powrotnych na prędkość suwadła broni z odprowadzeniem gazów - Jacek KIJEWSKI (Theoretical and Experimental Tests of Influence of Recoil Springs Stiffness on Slide Velocity of Gas-Operated Weapon, 2014)
W artykule przedstawiono wyniki badań teoretycznych i doświadczalnych wpływu sztywności sprężyn powrotnych na napęd suwadła broni automatycznej, działającej na zasadzie odprowadzenia gazów prochowych, z krótkim ruchem tłoka gazowego. Badania doświadczalne zostały przeprowadzone na stanowisku laboratoryjnym przedstawionym w pracy [1]. Wyniki doświadczalne porównano z wynikami z badań symulacyjnych, wykonanych zgodnie z modelem przedstawionym w pracy [2].
Keywords: Badania broni strzeleckiej