Modelowanie dynamiki lotu pocisku rakietowego z wykorzystaniem programu PRODAS - Edward OLEJNICZAK; Edward OLEJNICZAK (Modelling of Dynamics of Rocket Projectile Motion with the PRODAS Software, 2014)
W artykule przedstawiono zagadnienia związane z badaniem własności dynamicznych pocisku rakietowego. Przedstawiono realizację badań zgodnie z następującą kolejnością: badania teoretyczne, eksperymentalne oraz weryfikacja. Stosując zasady modelowania, opisano budowę i dane techniczne pocisku rakietowego oraz wykorzystując program PRODAS, opracowano model fizyczny pocisku, w oparciu o który przeprowadzono badania symulacyjne. Wyznaczono charakterystyki masowe, aerodynamiczne oraz podstawowe parametry toru lotu. Następnie omówiono badania doświadczalne podstawowych charakterystyk dynamicznych. Porównanie wyników uzyskanych z badań eksperymentalnych i teoretycznych świadczy o poprawności opracowanego modelu.
Keywords: Modelowanie dynamiki lotu pocisku rakietowego; Modelowanie dynamiki lotu pocisku rakietowego