Koncepcja technologii spiekanych wkładek metalicznych do ładunków EFP - Bogdan ZYGMUNT (The Conception of the Powder Liners Technologyfor EFP Charges, 2014)
Badania strumieni kumulacyjnych powstających z metalicznych wkładek proszkowych, przeprowadzone z wykorzystaniem impulsowej techniki rentgenowskiej, ujawniły ich wysoką przebijalność oraz zdolność do stabilnego lotu przy zachowaniu ciągłości, znacznie dłużej trwającej w porównaniu ze strumieniami kumulacyjnymi z litego metalu. Ujawnione specyficzne zachowanie regularności i stabilności strumieni kumulacyjnych z wkładek proszkowych skłoniło autorów do wykorzystania tej cechy proszkowych wkładek do konstrukcji innego rodzaju amunicji przebijającej – pocisków formowanych wybuchowo (EFP). W ładunkach kumulacyjnych typu EFP wkładka kumulacyjna ma kształt wycinka powierzchni kuli (sfera) lub stożka o kącie wierzchołkowym większym od 120º. Podobnie jak zweryfikowano utarty pogląd o konieczności wykonywania stożkowych wkładek kumulacyjnych z litego metalu, również wkładki sferyczne wykonane technologią metalurgii proszków mogą okazać się pełnowartościowym zamiennikiem skomplikowanych technologicznie litych wkładek sferycznych wytwarzanych z trudno dostępnych i drogich materiałów. W pracy przedstawiono różnice w działaniu przebijającym obu rodzajów amunicji oraz opracowano koncepcję technologii proszkowych wkładek do ładunków EFP i wykonano partie modelowe różnych typów wkładek o średnicy do 45 mm.
Keywords: Technologia wytwarzania wkładek do ładunków EFP