Wyniki badań wstępnych nowo opracowanych pocisków zwykłych z rdzeniem stalowym kalibru 7,62 × 51 mm - Wojciech FURMANEK (The Ball Type Bullets with Steel Core for 7,62 × 51 mm Rounds – Results of Initial Tests, 2014)
W artykule przedstawiono wyniki badań modeli nabojów kalibru 7,62 × 51 mm NATO z nowo opracowanymi typami pocisków zwykłych o zwiększonej skuteczności oddziaływania na cel. Badaniom porównawczym z etatowym wzorem pocisku zwykłego poddano pociski z rdzeniem stalowym, występujące w dwóch różniących się konfiguracjach konstrukcyjnych. Uzyskane wyniki i przedstawione na ich podstawie wnioski pozwalają wskazać kierunki dalszych badań i rekomendację co do celowości wprowadzenia na uzbrojenie zaproponowanych typów pocisków.
Keywords: Badaniaa amunicji małokalibrowej