Wykorzystanie wycofywanych z eksploatacji min przeciwpiechotnych w procesie opracowywania środków alternatywnych dla min lądowych - Dariusz SAPIJA (Use of Decommissioned Anti-Personnel Mines as Part of Developing Landmine-Alternatives, 2014)
W artykule przedstawiono wyniki prac konstruktorskich i badawczych dotyczących opracowania środków alternatywnych dla min przeciwpiechotnych. Przedstawione urządzenia, wchodzące w skład Systemu Sterowanych Ładunków Wybuchowych, zbudowane zostały w oparciu o będące na wyposażeniu SZ RP miny przeciwpiechotne MON-100 i stanowią tani w produkcji oraz skuteczny środek rażenia siły żywej. Opracowany sprzęt spełnia wymagania, jakie stawia przed Polską Konwencja Ottawska oraz wymagania Norm Obronnych dotyczących bezpieczeństwa użytkowania.
Keywords: Eksploatacja min