Pancerze perforowane - Wiesław STĘPNIAK (Layered Perforated Steel Armour, 2014)
W artykule przedstawiono budowę i metodę badania warstwowych, stalowych pancerzy perforowanych opracowanych przez firmę HTK oraz Wojskowy Instytut Techniczny Uzbrojenia (WITU), mogących mieć zastosowanie jako dopancerzenie pojazdów lub innych obiektów lekko opancerzonych. Testom poddano konfiguracje pancerzy różniące się liczbą i grubością poszczególnych warstw (blach stalowych), kształtem i rozstawem otworów (perforacji), odległością (dylatacją) pomiędzy poszczególnymi warstwami, sposobem montażu warstw pomiędzy sobą. Warstwowe pancerze perforowane ostrzeliwano zgodnie z wymaganiami dla III i IV poziomu ochrony wg STANAG 4569 i AEP-55.
Keywords: Specyfika pancerzy perforowanych