Badanie wpływu wodorku glinu na skład chemiczny produktów i ciepło spalania złożonych paliw rakietowych - Andrzej PAPLIŃSKI (Investigation of the Influence of Aluminium Hydride AlH3 on the Chemical Composition and Heat of Combustion of Composite Propellants, 2014)
W pracy przedstawione zostały wyniki analizy składu chemicznego oraz parametrów termodynamicznych produktów spalania złożonych paliw rakietowych zawierających wodorek glinu AlH3. Rozpatrywane są paliwa oparte na chloranie(VII) amonu (NH4ClO4), w których jako lepiszcze stosowany jest kauczuk typu HTPB. Jako składniki energetyczne paliwa rozpatrywane są Al i AlH3. Przedmiotem pracy jest zbadanie, w jaki sposób zastąpienie Al przez AlH3 wpływa na skład chemiczny i właściwości produktów spalania. Skład chemiczny i parametry termodynamiczne produktów spalania określono za pomocą programu obliczeniowego MWEQ. Przy zachowaniu tego samego udziału masowego, wprowadzenie AlH3 zamiast Al prowadzi do obniżenia temperatury produktów przemiany, wzrasta ilość moli produktów w stanie gazowym, odniesiona do jednostki masy paliwa. Uzyskane wyniki potwierdzają przydatność wodorku glinu AlH3 jako perspektywicznego składnika energetycznego paliw rakietowych.