Lokalizacja stanowiska ogniowego na podstawie wielkości charakteryzujących fragment toru pocisku wyznaczonych przez system wykrywania i śledzenia - Marcin BAJKOWSKI (Determining Gun Position on the Basis of Entities Characterising an Arc of Projectile Trajectory, 2013)
W pracy przedstawiono metodę pozwalającą zlokalizować nieprzyjacielskie stanowisko ogniowe na podstawie fragmentu toru śledzonego pocisku. Wyprowadzono stosowne wzory służące do identyfikacji pocisku za pomocą współczynnika balistycznego. Zamieszczono także wyniki wstępnej analizy metody wyznaczania współczynnika balistycznego. Wskazano na konieczność pogłębionej analizy dokładności i wrażliwości metody na jakość przetwarzanych danych pomiarowych.
Keywords: Lokalizacja stanowiska ogniowego na podstawie fragmentu toru lotu pocisku