Badania teoretyczno-doświadczalne odrzutua utomatycznej broni strzeleckiej - Jacek KIJEWSKI (Theoretical and Experimental Studies at the Recoil of the Automatic Firearms, 2013)
W pracy przedstawiono wyniki badań teoretycznych i doświadczalnych odrzutu wybranych typów automatycznej broni strzeleckiej. Wyniki badań teoretycznych uzyskane na drodze symulacji komputerowych zjawiska odrzutu oraz wyniki badań eksperymentalnych strzelaniem potwierdziły istotny wpływ automatyki broni na przebieg zjawiska odrzutu. Wyniki badań potwierdzają również, że tradycyjne metody badania odrzutu nie sprawdzają się w przypadku badań broni automatycznej.