Model wnikania pocisków uderzeniowych w metalowe przeszkody. Część 2. Wnikanie prętów odkształcalnych w odkształcalne przeszkody - Stanisław TORECKI (Model of Penetration of the Impact Projectiles in Metal Barriers Part 2. Penetration of Deformable Rods in Deformable Barriers, 2013)
Wykorzystując przyjętą w pracy [1] ogólną koncepcję modelu działania pocisków uderzeniowych, przedstawiono sposób rozwiązania problemu w odniesieniu do wnikania pocisków (prętów) odkształcalnych w odkształcalne przeszkody. Otrzymane wyniki pokazują podstawowe prawidłowości procesu wnikania oraz zależność efektów końcowych od prędkości uderzenia i właściwości zderzających się elementów. Niektóre wyniki zilustrowano wybranymi przykładami.
Keywords: Modelowanie balistyki końcowej