Wybrane problemy dynamiki, sterowania i konstrukcji samobieżnego działka wodno-pianoweg oprzeznaczonego do pracy w warunkach prowadzenia akcji ratowniczo-gaśniczychbezpieczeństwa - Janusz TUŚNIO (Some Problems of Dynamics, Control and Construction of Water and Foam Cannon Designed for use in the Conditions of the Rescue and Firefighting, 2013)
W artykule przedstawiono wstępne przygotowania do podjęcia prac nad projektem zgłoszonym do finansowania w Narodowym Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu Badań Stosowanych. Realizacja projektu doprowadzi do zbudowania mobilnego zestawu gaśniczego złożonego z naprowadzanego zdalnie działka wodno-pianowego zainstalowanego na samobieżnym podwoziu i połączonego z samochodem gaśniczym wyposażonym w autopompę. Zapewniona zostanie możliwość samoczynnego dostosowania długości węża do odległości pomiędzy samochodem gaśniczym a działkiem w zakresie co najmniej do 100 m. System posiadać będzie możliwość dwukierunkowej komunikacji ze stanowiskiem dowodzenia, co umoŜliwi korektę w przypadku nieprawidłowego działania. Zbudowany zestaw znajdzie zastosowanie w przypadku gaszenia objętych pożarem obiektów, w których istnieje zagrożenie życia obsługi w wyniku wybuchu lub wyrzutu materiału palnego.
Keywords: Dynamika, sterowanie i konstrukcja obiektu mechatronicznego