Odrzut hamowany w obiekcie specjalnym kalibru 7,62 mm z tłumikiem magnetoreologicznym TR-1.0M - Marcin BAJKOWSKI (Inhibited Recoil in the Special Object with the Magnethoreological Damper TR-1.0M, 2013)
Przedmiotem pracy jest próba poznania wpływu wprowadzenia do układu broń ramienna – strzelec, systemu programowania przebiegu zjawiska odrzutu poprzez zastosowanie sterowanego tłumika magnetoreologicznego (MR). Przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych układu broń – strzelec, wyposażonego w prototyp tłumika TR-1.0M. Opracowano model reologiczny układu i wyprowadzono opisujący go układ równań ruchu. Oszacowano zakres prądów sterowania struktury magnetoreologicznej oraz dobrano wielkość szczeliny w amortyzatorze. Otrzymane wyniki badań teoretycznych i doświadczalnych dowodzą, że zaproponowana modyfikacja układu broń ramienna – strzelec wpływa korzystnie między innymi na jego stabilność, a co za tym idzie – celność oraz zwiększa komfort strzelca, szczególnie podczas prowadzenia ognia seryjnego.
Keywords: Badania zjawiska odrzutu hamowanego