Synteza i zastosowanie wodorku glinu jako składnika paliw rakietowych - Bogdan ZYGMUNT (The Synthesis of the Aluminum Hydride and its Application in Composite Propellants, 2013)
W artykule przedstawiono wyniki pracy dotyczące opracowania mokrej syntezy (bezciśnieniowej) wodorku glinu. Związek ten jest interesujący dla techniki magazynowania wodoru, ponieważ zawiera 10% masowych łatwo wydzielanego wodoru. Jako dodatek energetyczny do heterogenicznych paliw rakietowych powoduje wzrost impulsu właściwego paliwa do 300 sekund. Opisano metodę otrzymywania wodorku glinu i sposób stabilizacji produktu. Wykonano próbki paliwa rakietowego z dodatkiem 10% wodorku glinu i zmierzono wybrane właściwości balistyczne – ciepło spalania i prędkość palenia.
Keywords: Mokra synteza wodorku glinu