Nieliniowy model wyrzutni przeciwlotniczych pocisków rakietowych umieszczonej na pokładzie okrętu - Zbigniew DZIOPA (Non-Linear Model of Anti-Aircraft Missile Launcher Mounted on Board of a Ship, 2013)
W pracy przedstawione są elementy sformułowanego modelu wyrzutni przeciwlotniczych pocisków rakietowych umieszczonej na pokładzie okrętu. Ruch zestawu rozpatrywany jest w trójwymiarowej przestrzeni Euklidesa i w jednorodnym polu grawitacyjnym. Rozważane są drgania o dużych wartościach przemieszczeń uogólnionych poszczególnych obiektów. Opracowany model okrętowej wyrzutni rakietowej w ogólnym przypadku ma trzynaście stopni swobody.
Keywords: Model matematyczny ruchu wyrzutni pocisków rakietowych