Badania numeryczne procesu zderzenia siatki obezwładniającej i ciała sztywnego w locie - Paweł BARANOWSKI (Numerical Tests of Impact Process Between Net Structure and Rigid Object During Flight, 2013)
Artykuł przedstawia proces dynamicznego oddziaływania pomiędzy siatką obezwładniającą a modelowym obiektem charakteryzującym się stosunkowo małymi wymiarami geometrycznymi i małą masą. Zarówno siatka, jak i rozpatrywane ciało, posiadały prędkość postępową oraz obrotową. Do analiz przyjęto siatkę zbudowaną z wysokowytrzymałego materiału typu aramidowego, tj. Kevlar, Dyneema, o kształcie ośmiokąta składającego się z rombowych oczek. W celu odzwierciedlenia zniszczenia włókien siatki zastosowano kryterium zniszczeniowe w postaci odkształceniowej (bezpośrednio wynikającej z wydłuŜenia przy zerwaniu linki). Jednym z głównych uproszczeń przyjętych w testach jest fakt nieodkształcalności samego obiektu testowego, co oznacza badania skuteczności siatki w najcięższych możliwych warunkach z uwagi na ekstremalne wytężenie włókien siatki w trakcie dynamicznego kontaktu z doskonale sztywnym ciałem. Dynamiczne symulacje numeryczne przeprowadzono przy użyciu kodu obliczeniowego LS-Dyna, równania ruchu rozwiązywane są metodą bezpośrednią (metoda różnic centralnych). W konsekwencji sprawdzone zostały najbardziej istotne wartości, tj. tor lotu obiektu – zmiana jego trajektorii i prędkości oraz przeanalizowano zachowanie układu w czasie zderzenia i po jego zakończeniu.
Keywords: Badania numeryczne procesu zderzania