Odnawialne źródła energii – wybrane problemy - Janusz ZMYWACZYK (Renewable Energy Sources – Selected Problems, 2013)
W pracy przedstawiono wybrane problemy dotyczące kilku odnawialnych źródeł energii (OZE), takich jak energia: wiatru, promieniowania słonecznego oraz geotermalna z wnętrza Ziemi. W oparciu o dostępną literaturę dokonano oceny dostępności energii tych źródeł, następnie przedstawiono typowe rozwiązania techniczne umożliwiające konwersję energii odnawialnej w energię elektryczną i/lub ciepło, a także pokazano na przykładach współcześnie działające elektrownie wiatrowe, kolektory słoneczne, stawy słoneczne, panele fotowoltaiczne oraz instalacje grzewcze z pompą ciepła. Pokazano zarówno obecne, jak i prognozowane do 2035 roku, światowe zapotrzebowanie ludzkości na energię oraz zwrócono uwagę na wady i zalety związane z wykorzystaniem poszczególnych źródeł energii odnawialnej.
Keywords: Odnawialne źródła energii