Koncepcja zautomatyzowanego systemu obrony przeciwlotniczej rozproszonej baterii lub dywizjonu armat 35 mm - Konrad SIENICKI (The Idea of Automated Anti-aircraft Defense System of Distributed Battery or Squadron Equipped with 35 mm Canons, 2012)
artykule przedstawiono koncepcję zautomatyzowanego systemu obrony przeciwlotniczej rozproszonej baterii lub dywizjonu armat 35 mm realizowaną w ramach projektu rozwojowego na lata 2009-2011. Efektem końcowym realizacji projektu będzie demonstrator technologii umożliwiający badania symulacyjne zautomatyzowanego systemu obrony przeciwlotniczej, który wykorzystuje elementy wykrywania celów, podziału zadań, śledzenia celów i kierowania ogniem armat 35 mm z wykorzystaniem amunicji programowalnej i klasycznej. Na podstawie badań symulacyjnych powstanie koncepcja takiego systemu obrony przeciwlotniczej krótkiego zasięgu.
Keywords: Zautomatyzowany system obrony przeciwlotniczej