Zjawisko rykoszetowania amunicji strzeleckiej. Metody badań - Wiesław STĘPNIAK (Small Arms Ammunition Ricochet Phenomenon. Testing Methods, 2012)
W artykule opisano wybrane metody badań zjawiska rykoszetu pocisku amunicji strzeleckiej. Przedstawiony sposób prowadzenia badań został wykorzystany do badania amunicji strzeleckiej kalibrów 5,56 mm, 7,62 mm i 9 mm z pociskami o ograniczonym rykoszetowaniu. Do badań tych wykorzystano kamerę do zdjęć szybkich Phantom v7.3 oraz dopplerowski zestaw balistyczny DR-5000. W artykule przedstawiono charakterystykę obu metod badawczych oraz wybrane elementy pomiarów uzyskane po ich synchronizacji, w celu uzyskania rzeczywistych charakterystyk badanego obiektu i pełnej oceny zjawiska rykoszetu nowej amunicji, w porównaniu z amunicją bojową znajdującą się aktualnie w eksploatacji.
Keywords: Badania rykoszetowania amunicji strzeleckiej