Badania dyfuzyjności cieplnej wody metodą wymuszenia okresowego - Robert SZCZEPANIAK (Investigation of the Thermal Diffusivity of Water Applying Temperature Oscillation, 2012)
W pracy przedstawiono zastosowanie zmodyfikowanej metody wymuszeń okresowych do określenia dyfuzyjności cieplnej wody. Eksperyment objął przedział temperatury od -13,6 st.C do +12,0 st.C. Dyfuzyjność cieplną wyznaczono z danych zarówno amplitudowych, jak i fazowych. W odróżnieniu od klasycznego sposobu postępowania, w obliczeniach wykorzystano nieprzybliżone zależności modelu analitycznego generujące równania przestępne. Badania potwierdziły skuteczność zastosowanej metody badań, która może być wykorzystana do zweryfikowania dotychczas publikowanych danych.
Keywords: Badania dyfuzyjności cieplnej