Model wnikania pocisków uderzeniowych w metalowe przeszkody. Część 1. Koncepcja modelu i przypadki szczególne - Stanisław TORECKI (Model of Penetration of the Impact Projectiles in Metal Barriers. Part 1. The Concept of Model and Special Cases, 2012)
Celem i przedmiotem pracy jest pokazanie niektórych prawidłowości wnikania przeciwpancernych pocisków uderzeniowych w metalowe przeszkody (płyty) o dużej grubości i masie. Sposób rozwiązania problemu przedstawiono w dwu częściach. W części pierwszej pokazano przyjęty model fizyczny wnikania i podstawowe równania modelu matematycznego oraz rozwiązanie przypadków szczególnych: wnikania pocisków nieodkształcalnych w odkształcalne przeszkody i skracania się pocisków odkształcalnych po uderzeniu w przeszkodę nieodkształcalną.
Keywords: Balistyka końcowa- modelowanie wnikania pocisków w metalowe przegrody