Algorytm do wyznaczania wektorowego pola prędkości metodą anemometrii obrazowej - Wit STRYCZNIEWICZ (Development of Particle Imagine Velocimetry Algorithm, 2012)
W pracy przedstawiono metodykę wyznaczania wektorowego pola prędkości za pomocą metody anemometrii obrazowej. Szczególną uwagę zwrócono na zwiększenie dokładności uzyskiwanych wyników przy pracy z danymi o słabej jakości. W tym celu opracowany został własny algorytm w środowisku MATLAB. Sprawdzono działanie alternatywnego sposobu wyznaczania przemieszczeń w stosunku do standardowo stosowanego oraz efektywność metod poprawiania jakości sygnału korelacji podawanych w literaturze. Uzyskane wyniki porównane zostały z wynikami uzyskanymi za pomocą komercyjnego oprogramowania. Badania stanowią wstępną fazę do opracowania algorytmu do wyznaczania wektorowego pola prędkości w płynie za pomocą pomiarów ultrasonograficznych.
Keywords: Metoda wyznaczania wektorowego pola prędkości płynu