Analiza numeryczna właściwości dynamicznych siatkowego pocisku wirującego w locie przestrzennym - Józef GACEK (Numerical Analysis of Net Round Dynamic Properties During Flight in the Space, 2012)
W artykule przedstawiono krótką charakterystykę 40 mm naboju granatnikowego z obezwładniającym pociskiem siatkowym. Szczególną uwagę poświęcono przyjętej metodzie modelowania matematycznego ruchu pocisku na torze lotu. Otrzymane wyniki obliczeń wykorzystano do wyznaczenia podstawowych parametrów balistycznych modelu materialnego naboju, którego kolejne wersje poddane zostały poligonowym badaniom weryfikacyjnym.
Keywords: Siatkowy pocisk wirujący