Analiza ilościowa fragmentacji próbek w warunkach dynamicznego ściskania - Adam JACKOWSKI (Granulometric Method for Evaluation Sensitivity to Fragmentation of the Compressed Samples Made of Sintered Material, 2012)
W pracy zawarto projekt metodyki do oceny skłonności pocisków amunicji do fragmentacji w wyniku ich uderzenia w masywną przegrodę. Wykorzystano w niej zasady sitowej analizy granulometrycznej umoŜliwiającej uzyskanie ilościowego opisu zbioru odzyskanych fragmentów. Zaproponowano charakterystyki zbioru cząstek, a mianowicie udział masowy i ilościowy frakcji wymiarowych cząstek. Przeprowadzono weryfikację metodyki, wykorzystując do tego odzyskane w wyniku eksperymentu balistycznego cząstki uszkodzonych pocisków. Wyniki potwierdziły prawidłowość przyjętej metody badawczej i jej przydatność w balistycznych badaniach fragmentacji pocisków.
Keywords: Fragmentacja próbek poddanych ściskaniu dynamicznemu