Wyniki oceny skuteczności rażenia odłamkowego amunicji wyposażonej w zapalniki zbliżeniowe - Maciej PODCIECHOWSKI (Results of Effectiveness Destruction of Fragmentation Ammunition Equipped With Proximity Detonators, 2012)
W artykule przedstawiono wyniki oceny skuteczności rażenia odłamkowego amunicji artyleryjskiej i bomb lotniczych. Na ich podstawie sformułowano wstępne wymagania na wysokość zadziałania zapalników zbliżeniowych projektowanych do pocisków artyleryjskich i niekierowanych pocisków rakietowych. Ocena skuteczności rażenia odłamkowego amunicji artyleryjskiej wykazała, że wzrost skuteczności rażenia, w wyniku zastąpienia zapalnika uderzeniowego zapalnikiem zbliżeniowym, uzyska się przy wybuchach na wysokości z przedziału < 3; 20 > m.
Keywords: Skuteczność amunicji odłamkowej