Współczesne systemy ratownicze samolotów i śmigłowców - Mirosław ADAMSKI (Current Aircraft Rescue Systems, 2012)
Każdy system ratowniczy statku powietrznego ma za zadanie uratować załogę (pilota) w przypadku wystąpienia sytuacji awaryjnej podczas całego zakresu lotu z wykorzystaniem fotela katapultowego. Proces ten jest bardzo trudny i złożony, a wynika to z faktu, że ma on zazwyczaj miejsce w sytuacjach ekstremalnych dla zdrowia i życia pilota. W artykule dokonano próby oceny współczesnych systemów ratowniczych w oparciu o fotele katapultowe K-36, K-37, ACES II, Martin-Baker Mk.14 i Mk.16.
Keywords: Systemy ratownicze obiektów latających