Technologia wykonania prototypowej partii korpusów rakietowych kalibru 227 mm - Jerzy STĘPIEŃ (Manufacturing Technology for Prototype Bodies of 227 mm Rato Booster Rockets, 2012)
Artykuł zawiera wyniki pracy zrealizowanej we współpracy Instytutu Metalurgii Żelaza, Politechniki Poznańskiej i Fabryki Produkcji Specjalnej Bolechowo dotyczącej opracowania założeń do technologii wykonania partii prototypowej korpusów rakietowych silników kalibru 227 mm. Opracowanie oparto o wyniki projektu badawczego rozwojowego nr R00-O0034/3 finansowanego ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa WyŜszego pt. „Opracowanie podstaw technologii produkcji stalowych wsadów formowanych na gorąco przeznaczonych do wykonania korpusów silników rakietowych kaliber 227 mm technologią zgniatania obrotowego na zimno”, zrealizowanego w latach 2007-2009. Wykonano badania podstawowych właściwości fizycznych i technologicznych stali 15HGMV wytworzonej w IMŻ i w warunkach przemysłowych, przeznaczonej do wykonania partii modelowej korpusów silników rakietowych kalibru 227 mm. Na podstawie opracowanych charakterystyk badanej stali opracowano parametry technologiczne i wykonano partię modelową korpusów.
Keywords: Technologia produkcji korpusów rakiet