Badanie fragmentacji ściskanych dynamicznie próbek wykonanych z kompozytów Cu-W-BNa - Adam JACKOWSKI (Research of Fragmentation of Dynamic CompressedS amples Made of Composites Cu-W-BNa, 2012)
W pracy przedstawiono wyniki badań udarowego ściskania próbek wykonanych ze spiekanego kompozytu cermetalowego Cu-W-BNa o róŜnej zawartości fazy ceramicznej, a mianowicie 0,5; 1, 1,5 i 3% (mas.). Badania ściskania wykonano na zmodernizowanym młocie Charpy’ego. Prędkość uderzenia młota wynosiła ok. 5,5 m/s, a wartość energii kinetycznej bijaka była równa 281,86 J. Odzyskane po próbach ściskania fragmenty zniszczonych próbek podano analizie sitowej. Określono udziały masowe i ilościowe poszczególnych frakcji wymiarowych fragmentów. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że istnieje powiązanie między zawartością azotku boru w kompozycie a rozkładem frakcji wymiarowych odzyskanych odłamków. Wzrost zawartości BN w kompozycie powoduje zwiększanie się liczby najmniejszych cząstek w odzyskanym materiale badawczym.
Keywords: Fragmentacja próbek z materiałów kompozytowych