Analiza charakterystyk taktyczno-technicznych amunicji programowalnej średnich kalibrów - Adam BIEDRZYCKI (The Tactical and Technical Characteristics of Medium Calibre Programmable Ammunition Analysis, 2012)
Przedmiotem analizy była amunicja produkowana przez firmy: Oerlikon oraz Bofors, o kalibrach 30, 35, 40 oraz 57 mm. Analizowane naboje reprezentowały dwie grupy, różniące się konstrukcją, to jest: typem pocisku i zapalnika oraz sposobem jego programowania. Amunicja pierwszej grupy charakteryzowała się zastosowaniem pocisku typu szrapnel i zapalnika czasowego, programowanego po wylocie pocisku z przewodu lufy, zaś amunicja drugiej grupy posiadała pocisk odłamkowy z elementami o wymuszonej fragmentacji i wielofunkcyjny zapalnik czasowo-zbliżeniowy, programowany przed załadowaniem naboju do komory nabojowej. Przedstawiona metodyka analizy i otrzymane wyniki pozwalają na dokonanie porównania i wstępną ocenę systemu uzbrojenia strzelającego amunicją programowalną pod kątem jego efektywności.