Ocena skuteczności amunicji odłamkowej wyposażonejw zapalniki zbliżeniowe - Maciej PODCIECHOWSKI (Evaluation of the Effectiveness Destruction of Fragmentation Ammunition Equipped with Proximity Detonators, 2012)
W artykule opisano matematycznie zjawisko raŜenia celów grupowych, zdefiniowano kryteria oceny skuteczności tego rażenia, a następnie przedstawiono algorytm symulacji komputerowej, który stanowił podstawę opracowania programu komputerowego, z wykorzystaniem którego przeprowadzono ocenę skuteczności różnego typu amunicji, w warunkach ostrzelania siły żywej w terenie odkrytym. Ocena skuteczności rażenia odłamkowego amunicji artyleryjskiej wykazała, że wzrost skuteczności rażenia, w wyniku zastąpienia zapalnika uderzeniowego zapalnikiem zbliżeniowym, uzyska się przy wybuchach na wysokości z przedziału <3; 20>m.
Keywords: Skuteczność amunicji odłamkowej